Blog

  • Educație cu blândețe și cu distracție
    Știm că până la vârsta de 7 ani, copiii noștri sunt ca un burete. Asimilează tot, cu o viteză și cu o capacitate inimaginabile, așa cum nu o vor mai putea face niciodată. De aceea, este foarte important ca și acasă, nu doar la grădiniță, să aplicăm metodele unei educații continue, o educație cu blândețe și cu multă distracție. Iată câteva idei dintre care puteți alege.
    Cine a spus că matematica nu e delicioasă?

    Copiilor tăi le place să ajute în bucătărie? Pregătirea mesei este momentul perfect pentru a-i determina pe copii să numere, să măsoare, să estimeze, să compare și să recunoască formele. Cereți-i copilului să măsoare și să numere căni de ingrediente, să numere câte farfurii și ustensile sunt necesare pentru întreaga familie și să descopere cine are mai mult sau mai puțin piure de cartofi. Fiți creativi cu matematica și în timpul curățării: puteți pune copilul să numească formele vaselor și bureților și să ghicească cam câte vase vor încăpea în mașina de spălat vase. Iată încă o super idee: bateți niște aluat împreună! Strângerea, stoarcerea și bătutul aluatului reprezintă o activitate excelentă pentru a-i ajuta pe prichindei să proceseze sentimentele de furie, frustrare și neajutorare (iar adulții aflați în casă ar putea găsi acest lucru la fel de terapeutic). Amestecați niște aluat, zdrobiți-l și frământați-l împreună. În plus, în acest mod își vor perfecționa și creativitatea.

    Poveștile, sursă de vocabular

    A citi povești reprezintă o oportunitate pentru a dezvolta în mod activ abilitățile timpurii de alfabetizare. Pentru a spori cunoștințele de vocabular, urmăriți cuvintele pe care credeți că cel mic nu le cunoaște și vorbiți despre ele. Când recitiți o carte, întrebați copilul dacă își amintește ce înseamnă cuvântul și încercați să folosiți cuvintele noi în alte momente ale zilei, pentru a le consolida cunoștiințele. Pentru a dezvolta abilități de recunoaștere a literelor, încercați să arătați spre litere în timp ce le spuneți numele. Întorceți-vă la pagini aleatorii din carte și vedeți dacă cei mici pot numi și pot indica literele. Puteți continua prin a pune copilul să-și facă propria carte ABC, găsind sau desenând imagini pentru fiecare literă. Atunci când aveți impresia că cel mic se plictisește, recitiți cărțile ilustrate preferate. Copiilor le place să audă aceeași carte de multe ori, iar repetarea este, de fapt, benefică pentru dezvoltarea abilităților lor de alfabetizare.

    Micul Indiana Jones

    Copilul poate fi un explorator la el acasă, cu puțină imaginație, prin joaca alături de părinți și folosind câteva materiale simple. Dacă prichindelul a strâns mici comori (pietre, scoici, dinozauri de jucărie, nasturi, etc.), aratați-i cum să-și aranjeze colecțiile în expoziții tematice folosind cutii de pantofi, borcane mici sau cutii de ouă. Ajutați-i pe copii: 1) să-și eticheteze comorile – o modalitate excelentă de a exersa scrierea și recunoașterea literelor – și 2) să-și dezvolte abilitățile lingvistice, încurajându-i să ofere vizitatorilor „tururi” ale muzeului personal. Și ca să fie cât mai distractiv, dar și educativ, puteți să le propuneți un tur virtual al muzeului realizat de ei. Astfel, veți obține o modalitate distractivă de a declanșa conversații despre natură, artă și istorie. Mai mult, ca să nu se plictisească, inventați o aventură! Stați pe covor sau pe canapea și prefăceți-vă că plecati într-o mare aventură pe un covor magic, în submarin sau cu un autobuz. Rugați-i să-și împărtășească ideile despre locurile pe care doresc să viziteze și, pe rând, creeați o poveste despre aventura lor. Descrieți obiectivele pe care le vedeți și adresați-le copiilor întrebări care să îi invite la participarea creativă: „Uite, există un circ! Poți să vezi elefanții? Ce fac ei?"; „Vezi acel banc de pești? Despre ce crezi că învață peștii la școală?”Aceasta este o modalitate excelentă de a consolida abilitățile de comunicare, în timp ce vă distrați cu copiii.

    Cine a spus că a învăța să scrii e greu?

    Pentru a face activități de scriere/prescriere pentru copiii mici, luați o masă sau amenajați un birou. Aduceți materiale care invită la explorare și experimentare. Oferiți copiilor hârtie goală în diferite culori, o tablă mică, markere, creioane, foarfece, bețișoare de lipici, perforatoare și plicuri. Copiii care au la îndemână o varietate de materiale vor avea mai multe șanse să inițieze proiecte de scris auto-dirijate.

    Teatrul de acasă

    Încurajați-vă copiii să colaboreze la o piesă scurtă de teatru, folosind câteva păpuși. Ei pot adapta o poveste familiară sau un basm ori își pot crea propria poveste împreună cu dumneavoastră. După ce au montat piesa, vorbiți cu ei despre poveste și personaje și puneți-le întrebări despre cum au dezvoltat piesa.

    Ca mami și ca tati

    Atunci când îi duceți la grădiniță, le spuneți că mami și tati merg la muncă. Cum ar fi să creați un birou acasă, pentru copii? De ce? Aceasta este o activitate pe care copiii o iubesc – se vor bucura de șansa de a fi „la fel ca mami și ca tati”. Înființați un birou unde copiii să poată efectua apeluri telefonice, pot scrie scrisori, le pot trimite și pot chiar trimite e-mailuri importante. Asigurați-vă că oferiți o mulțime de materiale variate cu care să lucreze: o tastatură veche cu care să tasteze, dosare și hârtie, un calculator, un telefon vechi (jucărie sau real), pixuri și creioane, bandă adezivă, plicuri, ștampile de cauciuc și carnețele. Apoi intrați în jocul lor: întreabați-i când va sosi corespondența sau cereți să aibă o întâlnire față în față în biroul lor.

    Dialogul, baza comunicării

    Alocați timp pentru a vă face “check-in”, conectându-vă cu copilul în fiecare zi. Vorbiți cu el despre ziua voastră și despre ce se va întâmpla mâine. Puneți-le întrebări simple: „Care a fost cea mai bună parte a zilei de azi?”, „Au fost părți grele?”, „Cum te-ai simțit?”, „Ai ceva despre care ai vrea să vorbești?”. Ascultați cu atenție ceea ce spune copilul, astfel încât să știe că gândurile și emoțiile lui sunt importante pentru voi.

    Calități învățate prin blândețe și iubire

    Hrănirea păpușilor și a animalelor de pluș este o modalitate bună pentru copii de a-și reorienta sentimentele și de a practica un comportament grijuliu. Amenajați pătuțuri de jucărie în care copiii să-și așeze „bebelușii”, cădițe cu apă în care copiii să-și poată scălda păpușile și locuri în care bebelușii să poată fi hrăniți cu biberoane vechi, cești și linguri. Ajutați copiii să creeze scenarii de îngrijire și lăudați-i pentru modalitatea în care o fac. Nu uitați și că citirea cărților este una dintre cele mai bune metode de a ajuta prichindeii să facă față fricilor și grijilor. Discutați cum personajele s-au confruntat cu adversitatea, s-au adaptat la o situație nouă și și-au gestionat temerile. A afla despre personaje care s-au confruntat cu situații dificile și au ieșit triumfători îi poate ajuta pe copii să-i asigure că familia lor poate trece și ea prin perioade grele. Activitățile de artă sunt mai mult decât distractive – ele pot oferi copiilor o ieșire puternică pentru emoțiile lor. Învață-i cum arta poate fi o modalitate sănătoasă de a procesa emoțiile dificile, oferă-le o mulțime de materiale diferite pe care le pot folosi pentru a exprima orice ar putea simți: pagini din reviste, fotografii, autocolante, vopsea și markere în culori vii, etc.

    Distracție plăcută în familie !

  • Importanța unei educații cu blândețe
    În primii ani de viață, creierul copiilor se dezvoltă cel mai repede. În această perioadă critică de dezvoltare, creierul lor este cel mai maleabil și este modelat și informat prin interacțiunile zilnice și experiențele sociale. Acesta reprezintă cel mai oportun moment de a pune bazele pentru bunătate și alte comportamente precum empatia și compasiunea. Din acest motiv, educatorii din perioada preșcolară joacă un rol atât de important atunci când vine vorba de dezvoltarea abilităților sociale și emoționale ale copiilor. Copiii sunt ca niște bureți. Ei învață absorbind informații din acțiunile, reacțiile și expresiile adulților de încredere din viața lor.
    Blândețea, esențială pentru dezvoltare

    Bunătatea este o forță puternică în lume și este adesea văzută ca fundamentul moralității umane. Este o componentă crucială în promovarea unui climat la grădiniță și, mai apoi, la școală în care toți copiii se pot simți apreciați, respectați și sprijiniți. Acest lucru este crucial în special în contextul educației de la grădiniță, deoarece copiii creează relații și învață abilități esențiale de viață care le vor influența viitorul.

    În calitate de principalii socializatori ai copiilor, contează modul în care arătăm bunătate, empatie și compasiune. Modelarea actelor de bunătate în moduri adecvate dezvoltării ajută la stabilirea acelei baze solide pentru relații pozitive, interacțiuni sănătoase și bunăstare generală a copiilor și plantează semințe bune de a cultiva empatia, respectul și înțelegerea față de ceilalți, pe măsură ce aceștia continuă să crească. Iar adulții pun în aplicare toate acestea printr-o educație cu blândețe.

    În fiecare zi, educatorii de la grădiniță îi ajută pe copii să înțeleagă și să navigheze în lumea socială. Ei modelează un comportament amabil și oferă copiilor oportunități de a:
    • Sărbători realizările altora,
    • Coopera și lucra împreună,
    • Gestiona emoțiile în moduri care să reflecte nevoile și sentimentele altor oameni,
    • Obține o conștientizare a ceea ce este corect și a ceea ce au nevoie și ce merită alți oameni.
    În procesul de a le insufla toate acestea, educatorii, folosind o educație cu blândețe, îi ajută pe copii să învațe cum să împărtă, să îi asculte pe ceilalți, să facă compromisuri, să își ia în considerare colegii și să se gândească și la comunitate. Dacă îi învățăm bunătatea, le insuflăm o calitate vitală. De exemplu, astfel ar putea fi diminuate hărțuirea și alte comportamente ostile. Potrivit cercetărilor, copiii care experimentează bunătate și alte emoții plăcute sunt mai puțin predispuși să-i hărțuiască pe alții, deoarece au o perspectivă mai plină de compasiune și empatie asupra lumii. Deoarece favorizează înțelegerea, cooperarea și respectul reciproc, bunătatea poate ajuta și la eliminarea barierelor dintre copiii din diferite medii. Dar, mereu, să luăm în calcul ca adulții înșiși trebuie să fie un model, aplicând o educație cu blândețe.

    Adultul, modelul de educație cu blândețe

    Copiii învață cel mai bine în contextul relațiilor receptive cu adulți de încredere. Ei își observă în mod constant educatorii și profesorii, iar ceea ce învață din acțiunile și cuvintele noastre le va insufla propriile acțiuni și cuvinte în viitor. Educatorii pot modela comportamentele amabile pe care doresc să le vadă demonstrând empatie, compasiune și corectitudine în interacțiunile lor cu copiii și cu ceilalți. Experții au stabilit că practicarea bunătății schimbă creierul și oferă beneficii pentru sănătatea fizică și mentală care pot avea efecte pozitive de durată. De aceea, este esențial ca prichindeii să învețe bunătatea la o vârstă fragedă, fiind aplicată educația cu blândețe.

    Părintele, modelul esențial

    Copiii copiază cum îi tratează părinții. Când părinții sunt în mod constant grijulii și amabili, copiii copiază această bunătate față de ei înșiși, ceea ce îi ajută să dezvolte bunăstarea interioară și fericirea. În plus, există beneficii fizice ale bunăvoinței chiar și pentru părintele sau adultul care oferă bunătate. Multe studii au arătat că bunătatea activează mai multe zone ale creierului și eliberează endorfine, analgezicele naturale ale organismului. Sentimentul de plăcere pe care îl obținem din a oferi sau primi bunătate activează nevoia de a reproduce acele sentimente. Deci, cu cât cineva îndeplinește mai mult un act de bunăvoință sau experimentează bunătatea din partea altora, cu atât este generată mai multă bunătate în general, ceea ce face ca beneficiile pozitive ale bunătății să fie de mare anvergură. Majoritatea părinților doresc să crească copii care sunt amabili, dar care este cel mai bun mod de a face acest lucru? Ca și în multe aspecte ale educației parentale, ceea ce facem în loc de ceea ce spunem are cel mai mare impact asupra copiilor noștri. Deci, în loc să predați bunătatea, este mai eficient să modelați bunătatea.

    Educația cu blândețe scade stresul si evită depresia

    Atunci când copiii sunt tratați cu amabilitate, aceștia sunt mai capabili să răspundă la stres în moduri constructive și au mai multă rezistență pentru a face față unor situații neplăcute. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că un act de bunătate crește nivelul de serotonină, o substanță chimică naturală din creier, responsabilă pentru îmbunătățirea stării de spirit. Atât cei care primesc, cât și cei care acordă un act de bunătate experimentează niveluri crescute de serotonină, ceea ce poate reduce depresia și scădea hormonul stresului, cortizolul.

    Educatorii și părinții, modele zilnice prin educația cu blândețe

    Deși a face acte de bunătate pentru ceilalți este o variantă de a modela un comportament amabil, copiii pot afla mai multe despre bunătate din modul în care sunt tratați în timpul interacțiunilor de zi cu zi cu părinții lor și educatorii. Există o mulțime de activități distractive și semnificative pe care educatorii le folosesc pentru a preda și a dezvolta bunătatea, inclusiv următoarele:

    Poveștile

    Empatia, toleranța și prietenia sunt teme comune în cărțile ilustrate, iar sesiunile de lectură sunt folosite pentru a genera conversații despre bunătate, pentru a învăța cuvinte și sentimente noi și pentru a le stârni copiilor curiozitatea. Cântecele și afișele pot fi, de asemenea, folosite pentru a încuraja acțiuni pozitive.

    Joaca prin roluri

    Jocurile cu recuzită și îmbrăcăminte creează oportunități pentru copii de a rezolva problemele în moduri amabile și de a juca roluri de îngrijire - de exemplu, atunci când un copil se preface că este un veterinar care are grijă de un animal bolnav. Cartonașele pot fi folosite și pentru a-i învăța pe copiii sub cinci ani cum să răspundă la scenarii cu grijă și compasiune. Cartonașe cu diferite scenarii sunt scoase dintr-o pălărie, așa cum face un magician, și oferite celor mici ca unealtă de joacă. Mereu, educatorii vor oferi laude sau feedback constructiv. Jocuri clasice pot fi folosite pentru a preda bunătatea și manierele.

    Sunt multe alte metode. Însă cea mai importantă lecție pe care adulții trebuie să o înțeleagă și să o aplice în interacțiunea cu cei mici este educația cu blândețe. Să nu uităm că, încă din vremea bunicilor noștri, avem o vorbă înțeleaptă: „Vorba dulce mult aduce!”

Hai să ne cunoaștem!

Site-ul nostru vă poate oferi doar o idee a ceea ce are de oferit Grădinița Mon Ami Str. Nucului 15, Vidra, județul Ilfov (zona Vadul Mosului, com. Berceni). Cuvintele nu pot exprima oportunitățile pe care copilul dumneavoastră le va avea cu o educație la Mon Ami. Suntem o grădiniță mică, dar care gândește la o scară mare. De ce să nu vii să ne vezi, să investești în educația copilului tău și să ne lași să facem o diferență în viața lui? Dacă doriți a face o programare pentru a vizita centrul educațional, contactați-ne aici:
Telefon sau WhatsApp:

0723 267 981